Domowe wytwarzanie makaronu to tradycja, którą włoskie rodziny kultywują od pokoleń. Rodzinne gotowanie to także wspaniała zabawa, która zacieśnia więzi. Warto więc spróbować tego również w Twoim domu i sprawdzić się w domowym wytwarzaniu makaronu. Kto wie, może to właśnie Ty zapoczątkujesz nową tradycję?
Do prawdziwego włoskiego makaronu przyda się odpowiednia mąka – Divella Semola Rimacinata to idealny wybór! Pozyskuje się ją z włoskich upraw pszenicy durum, którą nazywa się też semoliną.
Semolina to mąka gruboziarnista, która idealnie nadaje się do wytwarzania makaronu przez zawartość glutenu. Dzięki temu ciasto mniej klei się podczas wyrabiania oraz wykazuje dużą elastyczność, co ułatwia kształtowanie ciasta. Co więcej, mąka z pszenicy durum ma więcej witamin, składników mineralnych, tłuszczów oraz białka.
Dzięki dużej zawartości błonnika makaron z semoliny zapewnia uczucie sytości na długi czas.
Zamów mąkę Semola Rimacinata i poczęstuj swoich gości makaronem wyrobionym od podstaw przez Ciebie!