Ryż arborio to krótkoziarnista odmiana, jego nazwa pochodzi od miasta Arborio, które znajduje się w dolinie Padu. To jedna z kilku uprawianych we Włoszech odmian ryżu, dzięki którym stworzysz idealne risotto.
Ryż arborio charakteryzuje się wysoką zawartością skrobi, to właśnie z tego powodu gotowe risotto ma tak kremową konsystencję. Ponadto warto zwrócić uwagę na pojedyncze ziarna, które przypominają nieco perły, są delikatnie przezroczyste na zewnątrz z jasnym wnętrzem.
Dzięki temu ryż po ugotowaniu staje się miękki i kremowy, a środek pozostaje delikatnie twardy. Używając klasycznych odmian ryżu, nie uda Ci się uzyskać tak doskonałego efektu, jak przy użyciu arborio.
Trudno przytoczyć jedyną prawdziwą wersję risotto, ponieważ to potrawa, którą każda włoska rodzina przyrządza na swój sposób.
Na samym początku przygody z przyrządzaniem tego dania polecamy jednak risotto alla parmigiana, czyli risotto z masłem, cebulą i parmezanem. Dzięki temu stworzysz doskonały i lekki posiłek o głębokim smaku.
Zamów ryż arborio i stwórz lekkie oraz kremowe risotto!