Anchois to jeden z tych dodatków, które jedni kochają, a inni unikają. To drobne fileciki z sardeli o bardzo intensywnym smaku. Sardela to niewielka ryba, która spokrewniona jest z sardynką, przez co warto czytać skład anchois. Bywa, że producenci zastępują sardele właśnie wspomnianą sardynką. Wybierając anchois u nas, masz jednak pewność, że otrzymasz przepyszne sardele.
Pierwsze co wyczujesz po spróbowaniu anchois to ich słony smak oraz nutę wędzonej ryby, którą łagodzi głęboki aromat oliwy z oliwek.
Co ciekawe, w czasach starożytnego Rzymu anchois było uważane za jedzenie ubogich, jednak wszystko zmieniło się w czasach średniowiecza. Do dziś te małe filety to istny rarytas wzbogacający smak złożonych potraw.
Właśnie ze względu na dzisiejszy “status” anchois oraz ich intensywny smak, sprzedaje się je w tak niewielkich porcjach.
Jeśli chcesz poznać prawdziwy smak anchois, skosztuj ich na grzance z kilkoma kroplami dobrej oliwy. Być może jednak nie chcesz rzucać się od razu na głęboki ocean tego charakterystycznego smaku…
W takim wypadku koniecznie skosztuj spaghetti alla puttanesca. To znakomita włoska pasta z czosnkiem, oliwkami oraz kaparami w pomidorowym sosie, którego smak podkreśla zaledwie kilka filecików anchois. Jeśli chcesz nadać makaronowi odrobiny ostrości, dorzuć szczyptę płatków chili.
Powyższa propozycja to znakomity wybór na poznanie i zakochanie się od pierwszego kęsa w anchois!
Filety te znakomicie też komponują się jako dodatek do sałatki.
Skosztuj tego niewielkiego rarytasu prosto z Morza Śródziemnego!
Skład: sardele solone, olej słonecznikowy.
Gramatura: 78g