Cebula borettane cechuje się niewielkim kształtem, który sprawia, że Włosi wprost uwielbiają marynować je w słoikach. Dzięki dodatkowemu przypieczeniu cebuli nad ogniem grilla, warzywo zyskuje więcej smaku oraz lepiej prezentuje się na talerzu.
Jeśli poszukujesz typowo włoskiego dodatku do obiadu, to na pewno nie pożałujesz. Cebulki borettane charakteryzują się słodkością, którą uzupełnia delikatna w smaku zalewa z oleju słonecznikowego. To połączenie natychmiast zabierze Cię do słonecznego, śródziemnomorskiego ogrodu!
Spróbuj ich również w formie zimnej przystawki. Wystarczy skropić je na talerzyku niewielką ilością octu balsamicznego. Dzięki temu słodycz cebuli świetnie dopełni kwaskowaty i winny posmak octu. Tak przygotowana przystawka na pewno zjednoczy gości przy rodzinnym stole.
Cebula borettane nadaje się nie tylko do marynowania. Często podaje się ją w formie słodko-kwaśnej, po usmażeniu na patelni z dodatkiem cukru i octu balsamicznego.
Nazwa tego warzywa wzięła się od miejscowości Boretto, która znajduje się w północnej części słonecznej Italii.
Na tych ziemiach uwielbia się ją od średniowiecza. Zbiory tej odmiany cebuli następują zwykle w lecie, to też najlepszy moment, by od razu zamarynować je w przepysznych zalewach i zatrzymać smak lata na cały rok.
Sprawdź ten włoski specjał i przekonaj się o smaku, który pokochali Włosi!
Skład: cebulki borettane, olej słonecznikowy, ocet winny, cukier, sól, ekstrakt drożdżowy, pietruszka, czosnek, regulatory kwasowości, przeciwutleniacze. Zawiera siarczyny.
Gramatura: 280g