Szerokie wstęgi pappardelle to makaron idealny do gęstych, treściwych sosów, dzięki któremu stworzysz znakomity oraz syty posiłek dla wszystkich domowników. Co ciekawe, nazwa tej pasty pochodzi od słowa pappare, które w wolnym tłumaczeniu oznacza “pałaszować”. Nazwa ta nabierze sensu, gdy zobaczysz, jak szybko przygotowany przez Ciebie posiłek zniknie ze stołu!
Klasyczne sosy idące w parze z tą pastą to mięsne ragout, sos boloński oraz kremowe sosy na bazie grzybów. Makaron pappardelle świetnie komponuje się z odrobiną trufli!
Aby przygotować makaron pappardelle al dente, wystarczy gotować go przez 5 minut we wrzącej, słonej niczym morze wodzie.
Chcesz poznać jeden z klasycznych toskańskich przepisów do pappardelle? W takim razie polecamy Ci pappardelle ai funghi! To kremowy sos, w którym głównym składnikiem są grzyby. Mogą być to borowiki lub dostępne w sklepach pieczarki.
Do tego dodaj również czosnku, cebuli oraz śmietany. Nawet niewielka porcja sprawi, że momentalnie się najesz.
Wybierz pappardelle od La Pasta di Camerino i stwórz doskonały, rodzinny obiad!
Skład: semolina z pszenicy durum, świeże jaja ekologiczne 35%
Gramatura: 250g