dostawaDarmowa dostawa już od 300 zł +48 664 996 700
Mąki

Mąki

 

 
Mąka Pizzeria typu 00
13,10 zł dodaj do koszyka
Mąka do Pizzy
Mąka do Pizzy Divella
10,00 zł dodaj do koszyka
Mąka typu 00 - 1kg - Farina  Che Lievita
14,60 zł brak produktu
Mąka 00 Pizzeria - 1kg
Mąka 00 Pizzeria - 1kg Molino Scoppettuolo
11,30 zł dodaj do koszyka
Mąka Pizzeria Classica 00 - 1kg
Mąka Pizzeria Classica 00 - 1kg Molino Scoppettuolo
11,30 zł dodaj do koszyka

 

Włoska mąka w delikatesach włoskich Per Colazione

W naszych delikatesach włoskich znajdziesz wiele różnych rodzajów mąki prosto z Włoch. Różni się ona od polskich mąk z uwagi na inny klimat tamtejszych upraw, co skutkuje inną jakością zboża. Dlatego, gdy chcesz odwzorować smak niektórych włoskich, potraw warto stosować lokalną mąkę. Jakie rodzaje mąki znajdziesz w naszym sklepie?

Typy mąki –  co to jest i czym się różnią?

Typ mąki oznacza zawartość minerałów. Im typ wyższy, tym więcej zawiera składników mineralnych, a to przekłada się na jej ciemniejszy kolor i grubość zmielenia. 

Istnieje również oznaczenie symbolizowane literą W. Symbol ten odpowiada za siłę mąki, dodatkowo towarzyszy też mu numer, który oznacza poziom hydratacji ciasta. Im wyższy numer, tym ciasto elastyczniejsze. 

Włoska mąka do pizzy

Zdecydowanie za jeden z najbardziej pożądanych rodzajów mąki uchodzi mąka do pizzy. Każdy znający się na swojej narodowej kuchni wie, że prawdziwa włoska pizza może powstać jedynie z mąki typu 00. 

To drobno zmielona włoska mąka jasna. Zawiera dużo glutenu, a po wyrobieniu zachowuje dużą elastyczność. Jeśli więc zdarzyło Ci się widzieć prawdziwego, włoskiego pizzermana przy pracy, który podrzuca plackiem ciasta, to prawdopodobnie wykorzystał mąkę 00.

Ciasto z mąki typu 0 charakteryzuje się też tym, że nie nasiąka łatwo sosem, a po wypieczeniu staje się chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku.

Mąka ta doskonale nadaje się też do słodkich włoskich wypieków: biszkoptów, ciasta kruchego czy herbatników. 

Jaka mąka na włoski makaron?

Do innego włoskiego klasyka – makaronu, posłuży Ci mąka semola, zwana też semoliną. To rodzaj mąki postały z pszenicy durum. Semolina charakteryzuje się nieco większą grubością i dużą plastycznością. 

Doskonale nada się do grubych i chropowatych makaronów, które świetnie spiszą się w gęstych i treściwych sosach. Konsystencja mąki semoliny sprawia też, że nawet bardziej złożone kształty pasty zachowują swoją formę. 

Sprawdź nasze włoskie mąki i wybierz rodzaj idealny do swojego włoskiego dania!

Koszyk został zaktualizowany

Podaj kod pocztowy i sprawdź czy możemy dostarczyć Ci świeże produkty z DPD Food.

Proszę wprowadzić kod pocztowy w formacie 00000 lub 00-000.

Możemy dostarczyć Ci świeże włoskie produkty.

Możesz odebrać świeże włoskie produkty w naszym sklepie stacjonarnym w Krakowie, lub zamówić do domu produkty z innego działu.

Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij