W naszych delikatesach włoskich znajdziesz wiele różnych rodzajów mąki prosto z Włoch. Różni się ona od polskich mąk z uwagi na inny klimat tamtejszych upraw, co skutkuje inną jakością zboża. Dlatego, gdy chcesz odwzorować smak niektórych włoskich, potraw warto stosować lokalną mąkę. Jakie rodzaje mąki znajdziesz w naszym sklepie?
Typ mąki oznacza zawartość minerałów. Im typ wyższy, tym więcej zawiera składników mineralnych, a to przekłada się na jej ciemniejszy kolor i grubość zmielenia.
Istnieje również oznaczenie symbolizowane literą W. Symbol ten odpowiada za siłę mąki, dodatkowo towarzyszy też mu numer, który oznacza poziom hydratacji ciasta. Im wyższy numer, tym ciasto elastyczniejsze.
Zdecydowanie za jeden z najbardziej pożądanych rodzajów mąki uchodzi mąka do pizzy. Każdy znający się na swojej narodowej kuchni wie, że prawdziwa włoska pizza może powstać jedynie z mąki typu 00.
To drobno zmielona włoska mąka jasna. Zawiera dużo glutenu, a po wyrobieniu zachowuje dużą elastyczność. Jeśli więc zdarzyło Ci się widzieć prawdziwego, włoskiego pizzermana przy pracy, który podrzuca plackiem ciasta, to prawdopodobnie wykorzystał mąkę 00.
Ciasto z mąki typu 0 charakteryzuje się też tym, że nie nasiąka łatwo sosem, a po wypieczeniu staje się chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku.
Mąka ta doskonale nadaje się też do słodkich włoskich wypieków: biszkoptów, ciasta kruchego czy herbatników.
Do innego włoskiego klasyka – makaronu, posłuży Ci mąka semola, zwana też semoliną. To rodzaj mąki postały z pszenicy durum. Semolina charakteryzuje się nieco większą grubością i dużą plastycznością.
Doskonale nada się do grubych i chropowatych makaronów, które świetnie spiszą się w gęstych i treściwych sosach. Konsystencja mąki semoliny sprawia też, że nawet bardziej złożone kształty pasty zachowują swoją formę.
Sprawdź nasze włoskie mąki i wybierz rodzaj idealny do swojego włoskiego dania!