Oliwa Barbera Sicilia IGP to produkt, którego wytwórcy za punkt honoru postawili sobie trzymanie się tradycyjnych metod wytwarzania oliwy. Dzięki temu otrzymujesz wysokiej jakości produkt wytworzony w sposób zgodny z naturą, a co za tym idzie pełen smaku.
Idealny wybór, gdy podczas goszczenia swoich znajomych lub rodziny chcesz pokazać, jak bogata w smak może być oliwa.
IGP to certyfikat, który oznacza “Protected Geographical Indication” w wolnym tłumaczeniu to Chronione Oznaczenie Geograficzne. Certyfikat ten przyznaje się produktom, które są mocno związane z wybranym obszarem geograficznym. W tym przypadku to Sycylia.
To europejskie oznaczenie, które otrzymują tylko wyselekcjonowane produkty w Unii Europejskiej.
Oliwę wytwarza się w tradycyjny dla tego regionu sposób. Regionalne odmiany oliwek, czyli Biancolilla, Nocellara oraz Cerasuola zbiera się ręcznie, aby trafiły do tradycyjnego młyna. Tak otrzymany olej trafia do wirówki, a później pozostawia się go do opadnięcia naturalnego osadu.
Jej delikatnie owocowy smak z orzechowym finiszem świetnie spisze się w daniach z ryb, zupach i daniach warzywnych.
Zamów oliwę, która nada Twoim posiłkom prawdziwie włoskiej finezji!
Pojemność: 750ml
Skład: 100% oliwa extra vergin
Odmiana: Biancolilla, Nocellara, Cerasuola. 100% włoskich oliwek
Smak: Lekka owocowość ze słodkim migdałowym finiszem.
Wygląd: Lekko gęsty olejek w kolorze zielonym ze złocistożółtymi refleksami.
Metoda filtrowania: Filtry z włókien naturalnych.
Zastosowanie: Ryby, sałatki, surówki, zupy warzywne, warzywa.
Technika zbioru: Ręczne zbieranie.