Jeśli przykładasz szczególną uwagę do tego, co trafia na Twój stół i zawsze starannie dobierasz składniki, to właśnie udało Ci się znaleźć idealną oliwę…
Włoska oliwa Barbera IGP BIO to ekologiczny produkt. Uprawy oliwek traktuje się tutaj z niezwykłą pieczołowitością, wytwórnia nie stosuje tutaj żadnych przyspieszaczy i pozwala swobodnie działać naturze. Dzięki czemu zyskujesz oliwę o bardzo bogatym smaku i głębokim zielonym kolorze.
Oczywiście oliwa ta jest tłoczona w 100% na zimno i pochodzi wyłącznie z pierwszego tłoczenia.
Oliwki na tę oliwę uprawia się według tradycyjnych metod przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Ręcznie zbierane odmiany Biancolilla, Nocellara i Cerasuola w zaledwie 24 godziny trafiają do granitowego młyna. Oliwa wędruje do wirówki, by po całym procesie chwilę odpocząć.
Ma to na celu zebranie się osadu na dnie naczynia, aby później dzięki dekantacji dać Ci klarowny olej. To właśnie dzięki temu gotowy produkt ma tak głęboki i naturalny kolor.
Wykorzystane oliwki oraz metody otrzymywania oliwy pozwoliły otrzymać subtelnie owocowy, nieco pikantny smak.
Proces jej otrzymywania umożliwia pozostawanie drobinek miąższu, dlatego raczej nie polecamy Ci jej do smażenia. Miąższ może się po prostu przypalać. Zamiast tego oliwa wzbogaci Twoją sałatkę, zupę oraz wszelkie dania z warzywami.
Zamów butelkę biologicznej oliwy i poczuj różnicę, dzięki tradycyjnym metodom wytwarzania!
Pojemność: 750ml
Skład: 100% oliwa extra vergin z upraw ekologicznych
Odmiana: Biancolilla, Nocellara, Cerasuola. 100% włoskich oliwek
Smak: Smak lekko owocowy ze słodkim tłem z lekkim migdałowym posmakiem.
Wygląd: Olej o średniej gęstości o zielonej barwie ze złocistożółtymi refleksami.
Metoda filtrowania: Filtry z włókien naturalnych.
Zastosowanie: Sałatki, surówki, zupy warzywne i wszelkie dania wegetariańskie.
Technika zbioru: Ręczne zbieranie.