dostawaDarmowa dostawa już od 300 zł ODBIÓR ZAMÓWIEŃ w nowej lok. ul. Boheńska 1a Niepołomice +48 788 793 016
Oliwki

Oliwki

Włoskie oliwki w różnych wydaniach

Jeden z symboli diety śródziemnomorskiej. Doskonały zarówno w roli samodzielnej przekąski oraz składnika dań takich jak sałatki, makarony, różnego rodzaju mięs, a także wytrawnych wypieków.

Oliwki dodają potrawom wyjątkowego smaku typowego dla wielu włoskich potraw. W ofercie naszego sklepu znajdziesz różnego smakowite czarne i zielone oliwki w różnym wydaniu. 

 

Oliwka zielona a czarna  – różnice

Oliwki zielone, czyli niedojrzałe owoce drzewa oliwnego. Zwykle zielone oliwki są bardziej jędrne i wyraziste w smaku. Często też wykosztuje się je do nadziewania, na przykład papryką czy czosnkiem. 

Oliwki czarne to już bardzo dojrzały owoc, który charakteryzuje się łagodniejszym i mniej gorzkim smakiem. Po prostu przez późniejszy zbiór zyskują ciemniejszy kolor. 

 

Jak serwować oliwki?

Zarówno zielone, jak i czarne oliwki to przede wszystkim doskonała przekąska. Niezależnie od tego, czy mają warzywne nadzienie, są drylowane lub nie. Doskonale spiszą się jako element deski przystawek, którą podasz podczas towarzyskich spotkań. 

Czarne oliwki ze względu na łagodniejszy smak często trafiają również jako dodatek do dań takich jak pizza, kanapki czy makarony. To dobry wybór, gdy smak oliwek ma jedynie wzbogacić potrawę, a nie ją zdominować. 

W naszym sklepie internetowym natrafisz nie tylko na oliwki w całości, ale także różnego rodzaju pesto i oliwkowe pasty, które świetnie spiszą się na przykład na kanapce. 

 

Czy można używać czarnych i zielonych oliwek zamiennie?

Zdarza się, że przepisy wymagają konkretnego rodzaju oliwek, jednak nie zawsze mamy ten konkretny rodzaj pod ręką. Co w tym wypadku? W tej sytuacji raczej polecamy stosować się do przepisu, z uwagi na różnicę w smakach. Zamiana zielonych oliwek na czarne lub odwrotnie może dać Ci różne wrażenia smakowe. Jednak jeśli Twoi goście są już u progu drzwi, a Ty nie zdążysz wyskoczyć do sklepu, to mamy pewną radę. 

Gdy zastępujesz oliwki czarne zielonymi, to czarne oliwki gotuj nieco krócej. Z uwagi na to, że są delikatniejsze, to krótsze gotowanie pozwoli zachować im więcej smaku. 

Jednak gdy używasz oliwek zielonych zamiast czarny, to gotowanie ich można wydłużyć. Pamiętaj też o dodaniu do potrawy mniejszej ilości soli, ponieważ zielone oliwki i tak są dosyć słone. 

 

Sprawdź włoskie oliwki z naszych włoskich delikatesów i skosztuj diety śródziemnomorskiej!





Koszyk został zaktualizowany

Podaj kod pocztowy i sprawdź czy możemy dostarczyć Ci świeże produkty z DPD Food.

Proszę wprowadzić kod pocztowy w formacie 00000 lub 00-000.

Możemy dostarczyć Ci świeże włoskie produkty.

Możesz odebrać świeże włoskie produkty w naszym sklepie stacjonarnym w Krakowie, lub zamówić do domu produkty z innego działu.

Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij