Gdy pomyślisz o Włoszech, jakie obrazy masz przed oczami? Dla nas to sielskie krajobrazy z wybrzeżem Adriatyku lub oliwne gaje oraz stół pełen kolorów z butelką oliwy połyskującą na zielono spomiędzy lampek wina i półmisków poustawianych dookoła.
Jeśli Tobie oliwa również kojarzy się bezpośrednio z Włochami, to pewnie wiesz, jak bardzo liczy się jej jakość.
O jakość oliwy dba Associazone Nazionale Citta dell’Olio. Wyznaczeni degustatorzy kontrolują jakość oleju z oliwek i oceniają, czy powstaje ona zgodnie ze sztuką. Co ciekawe, degustatorzy nie piją alkoholu, nie palą oraz nie jedzą pikantnych potraw, aby nie zaburzyć działania kubków smakowych.
Szczególnie wyczuleni są na trzy wady: winny zapach, przegrzanie oliwek czy obecność pleśni. Na smak wpływa zarówno nieprawidłowe przechowywanie oliwek, jak i niedokładne osuszenie beczek po ich czyszczeniu.
Co więcej, prawo włoskie z góry ustala normy dotyczące oliw, a nieuczciwi producenci muszą liczyć się z karami.
Oliwa również otrzymuje certyfikaty, takie jak włoska żywność. Dlatego w naszym sklepie dostępna jest też oliwa extra vergine DOP.
Oliwa vergine, która powstaje poprzez tłoczenie na zimno, dzieli się na poszczególne podgatunki. O przynależności do nich determinuje głównie procent kwasowości, który odnosi się do ilości kwasów tłuszczowych.
Dlatego wyróżniamy:
Do tego znajdziesz również oliwę rafinowaną, która nadaje się do smażenia, jednak nie ma mocnego smaku, zapachu czy barwy. Charakteryzuje się kwasowością do 0,5%.
Włoska oliwa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystuje się ją jako tłuszcz do smażenia, składnik sosów i dipów, sałatek czy pizzy. Oliwa wysokiej jakości jak oliwa Lorenzo nr 1 doskonale spisze się jako przyprawa, nadając daniom doskonałego smaku.
Oliwy o wyższym poziomie kwasowości dobrze nadadzą się na przykład do smażenia. Pamiętaj jednak, aby nie wykorzystywać do tego celu oliwy z kawałkami oliwek. Miąższ obecny w oliwie przypali się pod wpływem temperatury.
Sprawdź ofertę naszych oliw i poznaj smak doskonałej włoskiej oliwy!