dostawaDarmowa dostawa już od 300 zł +48 664 996 700
Oliwy extra vergine

Oliwy extra vergine

 

 

Oryginalna włoska oliwa

Gdy pomyślisz o Włoszech, jakie obrazy masz przed oczami? Dla nas to sielskie krajobrazy z wybrzeżem Adriatyku lub oliwne gaje oraz stół pełen kolorów z butelką oliwy połyskującą na zielono spomiędzy lampek wina i półmisków poustawianych dookoła. 

Jeśli Tobie oliwa również kojarzy się bezpośrednio z Włochami, to pewnie wiesz, jak bardzo liczy się jej jakość.

Jak włosi dbają o jakość oliwy?

O jakość oliwy dba Associazone Nazionale Citta dell’Olio. Wyznaczeni degustatorzy kontrolują jakość oleju z oliwek i oceniają, czy powstaje ona zgodnie ze sztuką. Co ciekawe, degustatorzy nie piją alkoholu, nie palą oraz nie jedzą pikantnych potraw, aby nie zaburzyć działania kubków smakowych. 

Szczególnie wyczuleni są na trzy wady: winny zapach, przegrzanie oliwek czy obecność pleśni. Na smak wpływa zarówno nieprawidłowe przechowywanie oliwek, jak i niedokładne osuszenie beczek po ich czyszczeniu.

Co więcej, prawo włoskie z góry ustala normy dotyczące oliw, a nieuczciwi producenci muszą liczyć się z karami. 

Oliwa również otrzymuje certyfikaty, takie jak włoska żywność. Dlatego w naszym sklepie dostępna jest też oliwa extra vergine DOP.

Rodzaje włoskiej oliwy

Oliwa vergine, która powstaje poprzez tłoczenie na zimno, dzieli się na poszczególne podgatunki. O przynależności do nich determinuje głównie procent kwasowości, który odnosi się do ilości kwasów tłuszczowych.

Dlatego wyróżniamy:

 

  • Oliwę extra vergine (kwasowość do 1%)
  • Oliwę vergine  (kwasowość do 2%)
  • Oliwę vergine corrente (kwasowość do 3,3%)
  • Oliwę vergine lampante (kwasowość powyżej 3,3%)

Do tego znajdziesz również oliwę rafinowaną, która nadaje się do smażenia, jednak nie ma mocnego smaku, zapachu czy barwy. Charakteryzuje się kwasowością do 0,5%. 

Zastosowanie oliwy

Włoska oliwa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystuje się ją jako tłuszcz do smażenia, składnik sosów i dipów, sałatek czy pizzy. Oliwa wysokiej jakości jak oliwa Lorenzo nr 1 doskonale spisze się jako przyprawa, nadając daniom doskonałego smaku. 

Oliwy o wyższym poziomie kwasowości dobrze nadadzą się na przykład do smażenia. Pamiętaj jednak, aby nie wykorzystywać do tego celu oliwy z kawałkami oliwek. Miąższ obecny w oliwie przypali się pod wpływem temperatury. 

Sprawdź ofertę naszych oliw i poznaj smak doskonałej włoskiej oliwy!

 
Koszyk został zaktualizowany

Podaj kod pocztowy i sprawdź czy możemy dostarczyć Ci świeże produkty z DPD Food.

Proszę wprowadzić kod pocztowy w formacie 00000 lub 00-000.

Możemy dostarczyć Ci świeże włoskie produkty.

Możesz odebrać świeże włoskie produkty w naszym sklepie stacjonarnym w Krakowie, lub zamówić do domu produkty z innego działu.

Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij