Pesto wywodzi się z Ligurii, to istny włoski klasyk wypełniony aromatem świeżych ziół. Każdy kęs przygotowanej przez Ciebie potrawy z pesto to istne bogactwo świeżej, aromatycznej bazylii z subtelnym orzechowym posmakiem. Całość podkreśla kilka kropli doskonałej oliwy z oliwek.
To doskonały i uniwersalny dodatek do wielu potraw. Co więcej, bazylia będąca głównym składnikiem pesto ma także właściwości przeciwzapalne.
Pesto we włoskiej kuchni to często dodatek wielu makaronów. Dzięki połączeniu pesto z bazylii oraz makaronu (szczególnie polecamy fettuccine lub fusilli) stworzysz błyskawiczny, domowy obiad! Jednak to niejedyne zastosowanie dla włoskiego pesto.
Jeśli chcesz przyrządzić doskonałą przystawkę wypełnioną orzeźwiającym smakiem bazylii, podaj pesto na grzance z dodatkiem koziego sera, pomidorów oraz oliwek. To proste połączenie chrupiącego pieczywa oraz smaku warzyw i ziół natychmiast przywiedzie na myśl słoneczne lato!
Daj się porwać intensywnemu smakowi bazylii i przyrządź doskonały obiad lub lekką przystawkę!
Skład: oliwa z oliwek extra vergine z pierwszego tłoczenia, olej słonecznikowy, bazylia, ziemniaki, orzechy nerkowca, parmezan DOP, pecorino romano, sól, orzeszki pinii, aromat naturalny, regulator kwasowości.
Gramatura: 190g