Provolone Piccante to włoski ser krowi wytwarzany w rejonie Lombardii w północnych Włoszech. To wyrób o bardziej intensywnym smaku od Provolone Dolce, a to za sprawą dojrzewania trwającego ponad 4 miesiące i wykorzystania podpuszczki koziej.
Ser włoski Provolone Piccante ma zwartą strukturę oraz żółtawy kolor i należy raczej do serów półtwardych. W smaku intensywny, delikatnie maślany oraz odrobinę pikantny.
To dobry wybór do uzupełniania skomponowanej przez Ciebie deski serów i mięs, ale spisze się także jako samodzielna przekąska. Ser warto podać też w zestawieniu z czerwonymi winogronami czy gruszkową konfiturą.
Provolone Piccante wykorzystasz również do dań kuchni włoskiej — uwalnia mnóstwo smaku przy podgrzaniu, więc warto zetrzeć go do makaronów czy na przykład na pizzę.
Zamów Provolone Piccante i stwórz obiad w prawdziwie włoskim stylu!
Jedna porcja sera to 100 g, wybierając większą liczbę, zamawiasz wielokrotność 100 g. Po otrzymaniu Twojego zamówienia kroimy wybrany ser i pakujemy próżniowo, dzięki temu dociera do Ciebie równie świeży, jak podczas zakupów w naszych delikatesach!
Towa krojony i pakowany każdorazowo bezpośrednio przed sprzedażą, aby zachować jego świeżość. Możliwe że końcowa waga produktu będzie nieco różniła się od podanej w tytule. Ostateczna cena produktu zostanie przeliczona zgodnie z ceną za 100g.