Jeżeli szukasz ryżu idealnego do risotto, to właśnie Arborio powinien być Twoim wyborem!
To średnioziarnisty ryż o owalnym kształcie, przez co niektórym może przypominać kaszę pęczak. To bardzo kleista odmiana ryżu, która staje się niezwykle kremowa po ugotowaniu – właśnie dlatego to doskonały wybór do Twojego risotto.
Przygotowując risotto, pamiętaj o ugotowaniu go al dente. Oznacza to, że ryż powinien być kremowy na zewnątrz, ale w trakcie gryzienia musi stawiać delikatny opór zębom.
Ryż na risotto gotuje się w niewielkiej ilości wody. Dobra proporcja to 2:1, czyli dwie szklanki płynu na szklankę ryżu. W przygotowaniu risotto zwykle używa się bulionu oraz wina. Należy dodać bulionu do ryżu i doprowadzić do wrzenia, później zredukować grzanie i pozostawić do wchłonięcia płynów.
Gotowanie ryżu Arborio trwa około 15 do 16 minut.
Zamów tradycyjny włoski ryż na risotto i ciesz się smakiem tego włoskiego klasyka!