Kremowe włoskie risotto to podstawa tamtejszej kuchni. To proste danie wywodzące się z północnych Włoch, którego przygotowanie Włosi opanowali wręcz po mistrzowsku. Perfekcyjne risotto powstaje ze specjalnych odmian ryżu takich jak carnaroli i arbori.
Rodzaje ryżu do risotto mają charakterystyczny, krótki i okrągły kształt. Arborio to bardziej popularny wybór, który ma nieco dłuższy i szerszy kształt ziaren, przez co risotto wychodzi bardziej miękkie i syte.
Ryż carnaroli zyskał sobie miano “kawioru” pośród risotto. Ziarna po ugotowaniu są kremowe z zewnątrz, ale pozostają al dente w środku.
Oczywiście warto wypróbować obu kształtów, by wyrobić sobie zdanie na temat tego dania. Nawet w przypadku stworzenia identycznego risotto jedynie zmieniając ryż, uzyskasz dania dające różne wrażenia smakowe.
Tradycyjne, podstawowe risotto zawiera masło i cebulkę, a w trakcie gotowania z bulionem dodaje się też odrobinę wina. Na koniec całość powinno się oprószyć twardym, dojrzewającym serem, takim jak Parmigiano Reggiano. Pamiętaj jednak, że risotto to danie prawdziwie uniwersalne i tyle, ile rodzin je przygotowujących, tyle właściwych jego wersji!
W kategorii tej znajdziesz także smakowite, ziemniaczane gnocchi, czyli kolejny z doskonałych w swej prostocie elementów włoskiej kuchni. Występują w wielu wariantach i smakują doskonale nawet z minimalną ilością dodatkowych składników. Idealne także do podsmażania czy zapiekania.
Tak jak w przypadku risotto, nie ma tu jedynego właściwego przepisu, chociaż również istnieje podstawowa, klasyczna wersja. To gnocchi podgrzane na maśle z szałwią. Przepis ten oczywiście rozbudujesz na swój sposób, tworząc smakowity obiad.
Gnocchi to szczególnie dobry wybór, kiedy w trakcie zabieganego dnia chcesz przygotować zdrowy, domowy obiad. Wystarczy zestawić je z ulubionymi dodatkami lub sosem z naszej oferty, aby zawsze pod ręką mieć smakowity posiłek wysokiej jakości!
Sprawdź ofertę naszych ryżów do risotto oraz gnocchi i zapoznaj się z klasykami włoskiej kuchni!