Te słodkie, podłużne ciasteczka należą do jednych z najbardziej rozpoznawalnych deserowych wypieków. Ich lekka i puszysta struktura podbiła serca miłośników słodkości chrupanych przy okazji picia kawy lub herbaty. Podłużny kształt i wewnętrzna konsystencja sprzyja maczaniu ciasteczka w ciepłym napoju.
Przepis na ciastko pokochali zarówno domowi, jak i zawodowi cukiernicy, którzy używają go jako bazy do swoich deserów. Dlatego, jeśli chcesz przyrządzić klasyczne, włoskie Tiramisu, to bez biszkoptów Savoiardi ani rusz! Ciastka te pokazują swój prawdziwy potencjał właśnie jako część deseru.
To właśnie biszkopty Savoiardi nasącza się Amaretto. Dzięki temu ciastka stają się miękkie, a słodycz ciastka dopełnia smaku alkoholu. To właśnie temu połączeniu tiramisu zawdzięcza swój niepowtarzalny smak.
Dziś ciężko wyróżnić miejsce, skąd pochodzi oryginalny przepis na biszkopty Savoiardi. Najczęściej wspomina się o jednak o Sabaudii, która w VX wieku, gdy przepis powstawał, była osobnym państwem. Jednak my uważamy, że dobra kuchnia nie powinna znać granic. Bez względu na pochodzenie tego smakołyku, każdy powinien mieć prawo do urozmaicenia sobie życia tym pysznym ciastkiem.
Zaznaj w kruchej słodkości biszkoptów Savoiardi i zdecyduj, jak je podasz! Jako samodzielny dodatek do kawy lub herbaty, czy może jedynie element złożonej, deserowej układanki?
Skład: mąka pszenna, cukier, jajka, środek spulchniający, syrop glukozowy, aromaty.
Gramatura: 400g