Penne to złociste rurki cięte po skosie, wywodzące się z regionu Liguria, a konkretniej miasta Genua. To w tym mieście powstała pierwsza maszyna do cięcia makaronu w kształcie rurek bez zgniatania go.
Pasta ma delikatne żłobienia na zewnątrz oraz puste wnętrze. Sprawia to, że makaron świetny łączy się z praktycznie każdym sosem, otulając się nim zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Tradycyjnie makaron penne trafia na talerz z pesto lub owocami morza.
Nazwa makaronu wywodzi się od włoskiego słowa penna, czyli pióro. Chodzi tu o szpiczasty kształt cięcia, które przypomina stalówkę pióra.
Perfekcyjne al dente penne wymaga od 11 do 12 minut gotowania we wrzącej i słonej wodzie.
Makaron penne posłuży Ci jako dodatek do makaronowych sałatek, zapiekanek, a także do klasycznych włoskich past.
Prawdziwie włoską ucztę zapewni Ci penne all'arrabbiata, czyli klasyczny przepis z regionu Lacjum. To pikantny przepis, a samo danie nazywa się często “wściekłym”. Danie składa się z makaronu penne oraz sosu na bazie pomidorów z dodatkiem czosnku i chilli. To pyszne danie, które rozgrzeje Cię od środka dzięki swojej delikatnej pikantności.
Sprawdź doskonałe Penne Rigate i przyrządź klasyczny, włoski posiłek lub daj się porwać kulinarnej fantazji!
Skład: mąka pszenna durum "AUREO", woda.
Gramatura: 500g