Krem gianduja to słoiczek po brzegi wypełniony orzechowo-czekoladową przyjemnością. Dodatek, który z pewnością pokochają szczególnie najmłodsi.
To połączenie znakomitego kakao oraz orzechów laskowych, które świetnie spisze się jako słodkie śniadanie w formie tosta posmarowanego tym pysznym kremem.
Gianduja to typowo włoski wynalazek, który już od wieków osładza codzienność Włochów. Historia tego słodkiego kremu sięga XIX wieku, gdy Napoleon narzucił na kontrolowane przez siebie porty w Europie embargo na brytyjskie produkty.
Część regionów, w których występował kakaowiec były w tamtym czasie kontrolowane przez Brytyjczyków, przez co Europa kontynentalna skutecznie odcięła sobie część zapasów kakao. Pewien czekoladnik z Turynu, Michaele Prochet musiał szybko opracować recepturę, która pozwoli mu nadal wydajnie prowadzić biznes. Wykorzystał więc ograniczone zasoby kakao oraz to, czego we Włoszech pod dostatkiem – orzechy laskowe.
Po zmieleniu i wymieszaniu składników powstał aksamitny oraz intensywny w smaku krem. Wtedy nie poznano jeszcze czekolady mlecznej, więc pierwsza gianduja była nieco gorzka. Obecnie przyrządza się ją głównie na bazie mlecznej czekolady, dzięki czemu stała się jeszcze smaczniejsza.
Co więcej, może posłużyć do wykonania pysznego deseru, który podbije serca Twojej rodziny znajomych – Torta alla Gianduia.
Sprawdź ten prawdziwie włoski, słodki krem i poznaj moc włoskich słodyczy!
Skład: cukier, gianduia (orzechy laskowe, cukier, kakao, niskotłuszczowe, masło kakaowe), olej słonecznikowy, odtłuszczone mleko w proszku, serwatka w proszku, orzechy laskowe, emulgator, aromat.
Gramatura: 360g