Nieco szerszy od linguine, długi makaron charakterystyczny dla południowych Włoch. Dzięki swojej szerokości oraz nieregularnej powierzchni doskonale przylega do niego każdy sos. To znakomity wybór do prostych dań z makaronem.
Sprawdź Fettuccelle Aglio e Olio, z oliwą z oliwek, czosnkiem, pomidorami i rukolą, a to wszystko oprószone parmezanem. Niezwykle prosty przepis, który jest kwintesencją włoskiej kuchni. To właśnie w tej prostocie tkwi najwięcej smaku.
Wykorzystanie matrycy z brązu to tradycyjna metoda. Właśnie z tego materiału powstawały pierwsze matryce do wytwarzania makaronu.
Dzięki użyciu brązowej matrycy makaron nabiera domowego wyglądu, a sos, z którym go podasz, o wiele lepiej połączy się z pastą. Dzięki temu całe danie stworzy spójną, przepyszną całość!
Optymalny czas gotowania Fettuccelle saporite to około 13 minut. Dzięki temu makaron jest sprężysty, uwalnia pełnię swojego smaku oraz idealnie chłonie sosy.
Oczywiście makaron smakuje najlepiej, gdy jesz to razem z bliskimi!
La Molisana to jedna z najwyżej położonych wytwórni we Włoszech. Region ten bogaty jest w uprawy zbóż oraz krystalicznie czystą, górską wodę. Sama wytwórnia powstała w roku 1912, na początku był to jedynie mały rzemieślniczy sklep oferujący wysokiej jakości makarony.
Z biegiem lat marka zaczęła się rozwijać i zdobywać liczne nagrody. Ciekawostką jest fakt, że La Molisana w ramach reklamy stworzyła nawet… kolekcję ubrań, która łączyła krawiectwo z makaronem ich produkcji!
Już dziś zamów swoje Fettuccelle saporite i przygotuj pyszny i prosty włoski posiłek!