W delikatesach włoskich Per Colazione znajdziesz oryginalne włoskie wypieki. To między innymi sezonowe panettone i pandoro, które pojawia się zwłaszcza na przełomie grudnia i stycznia. W czasie Wielkanocy mamy dla Ciebie Colomba di Pasqua, czyli wypiek w kształcie gołębicy.
Oczywiście znajdziesz tutaj także klasyczne całoroczne wypieki, sprawdź naszą kategorię i zobacz, co dla Ciebie mamy.
Zarówno panettone, jak i pandoro to włoskie ciasta bożonarodzeniowe. Panettone, które znajdziesz w naszym sklepie, występuje w wielu wariantach smakowych. To między innymi panettone z rodzynkami, skórką pomarańczy czy czekoladą.
To długo wyrastająca drożdżowa babka o puszystej strukturze – niesamowicie miękka i pyszna. Stanowi doskonały wybór szczególnie w okresie świątecznym, gdy chcesz spędzić czas z rodziną przy kawie i czymś słodkim.
Te świąteczne ciasto jada się szczególnie w Dzień Świętego Szczepana 26 grudnia oraz w Nowy Rok.
Kolejny świąteczny wypiek to ciasto pandoro, czyli kolejna świąteczna babka, chociaż nieco bardziej zbita, niż panettone. To drożdżowa babka o maślanym smaku, dosyć wysoka o kształcie gwiazdy. Do tego posypuje się ją cukrem pudrem.
W okresie Świąt Wielkanocnych znajdziesz tu także włoskie ciasto Colomba di Pasqua. Czyli drożdżowe ciasto przypominająca kształt gołębicy, które często zawiera też migdały i rodzynki.
Wygląd gołębicy ma symbolizować pokój i miłość, doskonale wpisuje się w wielkanocny klimat.
Sprawdź ofertę naszych włoskich ciast i poczuj smak tradycyjnych włoskich wypieków!