Włosi opanowali przyrządzanie fig do perfekcji. Owoc ten podaje się we Włoszech na wiele różnych sposobów – jako składnik sałatki bądź w cieście. Delikatny smak fig sprzyja podawaniu ich zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Z figami doskonale współgra między innymi ser kozi.
W tym przypadku mamy do czynienia ze słoiczkiem słodkiej marmolady z tego uniwersalnego owocu. Ich smak przełamuje odrobina soku z cytryny. Marmoladę zagęszcza pektyna, czyli naturalna żelatyna pochodzenia roślinnego.
Jeśli marzy Ci się prawdziwie włoskie śniadanie na słodko, przyrządź grzankę, lub dowolne pieczywo, które posmarujesz warstwą słodkiej marmolady. Takiemu posiłkowi musi towarzyszyć kawa – espresso lub caffe latte. Takie połączenie kawowego naparu oraz słodkiego dodatku we Włoszech nazywa prima colazione.
Przetwory z fig to także świetny dodatek do włoskich ciast. Warto spróbować na przykład włoskiej kruchej tarty crostata. Główny składnik tego klasycznego wypieku to właśnie słodka marmolada. Zapewniamy, że tak przyrządzony deser zniknie ze stołu szybciej, niż się na nim pojawi!
Skosztuj naturalnej marmolady z fig i pokochaj ten owoc tak samo, jak włoskie rodziny!
Skład: figi 60%, cukier, skoncentrowany sok cytrynowy, subastancja żelująca - pektyny. Produkt wegański, bezglutenowy.
Gramatura: 330g