Ciasto panettone to długo wyrastająca drożdżowa babka w kształcie kopuły pochodząca z Mediolanu. Jednak nie jest to babka, jaką znamy z polskich świątecznych stołów, to ciasto znacznie bardziej delikatne i puszyste. W dotyku może sprawiać wrażenie nieco “nadmuchanego”, a po przekrojeniu wypieku zauważysz w jego wnętrzu duże pęcherzyki powietrza.
Panettone w swojej klasycznej wersji waży około kilograma oraz ma wysokość mniej więcej 20 centymetrów. Sama nazwa w wolnym tłumaczeniu oznacza “duży chleb”, co całkiem dobrze oddaje wygląd panettone. Ciasto uzyskuje swoją charakterystyczną strukturę dzięki długotrwałej fermentacji, która powinna trwać przynajmniej 12 godzin.
Klasyczna babka panettone zawiera mąkę, jajka, drożdże, masło oraz rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy i cytryny.
Co ciekawe, ciasto piecze się w specjalnej papierowej formie, która pozwala otrzymać charakterystyczny kształt. Po upieczeniu gotowy wypiek trzeba… powiesić do góry nogami! Duże napowietrzenie wypieku i jego delikatna struktura sprawia, że gdyby panettone stygło klasycznie, to prawdopodobnie zapadłoby się do środka.
Istnieje kilka wersji panettone. Zarówno z różnymi suszonymi owocami, jak i czekoladą. Jednak nie każda włoska babka, którą znajdziesz w markecie, będzie smakować tak, jak oryginał z Włoch. Warto skosztować panettone z rzemieślniczych wytwórni. Ciasta te mają co prawda wyższą cenę, jednak tego smaku nie znajdziesz w żadnym produkowanym na masową skalę wypieku!
Z tego powodu do naszego sklepu sprowadzamy wypieki z rzemieślniczej wytwórni Rustichella D’abruzzo. Wybór odpowiedniego dostawcy wymagał od nas próbowania wielu ciast, aż w końcu udało się trafić na jakość, za którą z całego serca możemy poręczyć!
Nie dość, że panettone od Rustichella D’abruzzo smakuje niczym włoskie święta, to mają pięknie i kolorowe opakowanie. Dlatego to znakomity pomysł na świąteczny prezent lub smakołyk, który warto zabrać ze sobą na spotkanie do znajomych lub rodziny!
Panettone jada się w Święta Bożego Narodzenia, a w szczególnie w Dzień Świętego Szczepana 26 grudnia. Poza tym także w Nowy Rok. W niektórych regionach Włoch panettone stało się popularnym podarkiem, który ma oddawać istotę gościnności i miłych gestów podczas świąt.
Zdarza się, że włoskie rodziny ofiarują sobie wzajemnie ten słodki wypiek. Takie małe upominki krążą po sąsiedztwach, zbliżając do siebie ludzi, a podarki trafiają także do potrzebujących rodzin. Można więc uznać, że włoskie panettone niesie ze sobą prawdziwego ducha świąt!
Ten świąteczny wypiek jada się na wiele sposobów. Podaj go ze świeżo parzoną kawą – tak jada się panettone przy okazji śniadania. Po południu raczej z lampką słodkiego wina jak na przykład muscat. Przepyszny pomysł to podanie go z kremem na bazie sera mascarpone.
Pamiętaj jednak, że ta włoska świąteczna babka najlepiej smakuje, gdy dzielisz się nim z innymi!
To włoskie ciasto stało się klasycznym symbolem bożonarodzeniowym i jak najbardziej nada się na prezent, zwłaszcza kiedy chcemy odwiedzić kogoś nam bliskiego. Rodzynki znajdujące się w cieście miały symbolizować monety i zapewniać bogactwo- to dosłownie zamknięte w słodkim cieście ciepłe życzenia. Ponadto to włoskie świąteczne ciasto jada się przez cały okres Bożego Narodzenia i Nowego Roku więc nigdy nie jest ich w domu za wiele! Nie ma nic lepszego niż powitać nowy rok kieliszkiem szampana i słodkim kęsem Panettone.
Osobiście wierzymy, że poza symbolem ważna jest także jakość podarunku, to ona mówi najwięcej o naszych intencjach. Dawniej oczywistym było przyniesienie własnoręcznego wypieku (choć w tym przypadku, jak już wiesz, zadanie nie jest proste). Dziś coraz częściej sięga się po gotowe produkty, ale na szczęście i wśród nich możemy spotkać prawdziwe rarytasy!
Panettone to przepyszne ciasto, które w okresie świątecznym powinien spróbować każdy miłośnik włoskiej kuchni. Wypiek ten to prawdziwy inicjator świątecznego klimatu, który stanie się iskrą do wielu wspólnych chwil spędzonych przy kosztowaniu nowych smaków!