dostawaDarmowa dostawa już od 300 zł +48 664 996 700
09 grudzień 2022
Włoskie ciastka cantuccini –  czym są i jak je przygotować?

Włoskie ciastka cantuccini – czym są i jak je przygotować?

Toskania to kraina piękna i prostoty. Lokalna kuchnia słynie raczej z prostych i sprawdzonych smaków, dlatego cantuccini po prostu nie mogło powstać nigdzie indziej. Dowiedz się, czym jest cantuccini, jak się je jada oraz poznaj przepis, którym zachwycisz swoich bliskich!

Co to jest cantuccini?

Cantuccini, cantucci czy biscotti. Pod takimi nazwami często występują te twarde, chrupiące ciastka. Jednak czym właściwie są te wypieki i skąd pochodzą? 

Ciastka Cantuccini mają podłużny kształt i powstają z pociętego w paski wałka ciasta. Wiadomo, że wywodzą się z Prato w Toskanii z okresu renesansu. Jednak ich korzenie sięgają jeszcze Imperium Rzymskiego. Oryginalnie zawierały w sobie migdały, ponieważ w tamtym czasie było ich pod dostatkiem w okolicach Prato. Dodatkowo trafiają też do nich kawałki owoców lub ich skórka, która nadaje aromatu na przykład cytryny czy pomarańczy. 

Twardość to zdecydowanie znak rozpoznawczy tych włoskich wypieków. Udało się ją osiągnąć za sprawą podwójnego wypiekania. Z twardością bezpośrednio wiąże się sposób jedzenia. Mianowicie ciastka te z reguły jada się po uprzednim namoczeniu ich w kawie lub winie Vin Santo. Jedzenie ich “na sucho” to raczej spore wyzwanie (szczególnie dla zębów)!

To właśnie podwójne pieczenie pozwoliło odparować wodę z wnętrza ciasta i sprawić, aby gotowe cantuccini miały dłuższą datę przydatności do spożycia. Z tego względu można uznać je za włoskie, słodkie sucharki. 

Włoskie cantuccini obecnie

Obecnie cantuccini występują w wielu różnych smakach. Poza klasycznym cantuccini z migdałami znajdziesz też cantuccini z czekoladą czy owocami. Cantuccini znajdziesz zarówno w sklepach, jak i włoskich cukierniach czy barach. Dlatego jedyną zagwozdką dotyczącą cantuccini okaże się poszukiwanie Twojego ulubionego smaku.

Jeśli chcesz stworzyć ciastka cantucci samodzielnie, to mamy dla Ciebie nasz autorski przepis na ich wykonanie. To wielokrotnie sprawdzona receptura, która sprawi, że Twoim otoczeniu zyskasz reputację eksperta włoskich wypieków! 

dlon rysujaca serce w rozsypanej mące

Przepis na włoskie cantuccini z migdałami i likierem Alkermes

Składniki:

Najlepiej, jeśli wykorzystasz oryginalne włoskie produkty wskazane poniżej.

 


*Likier Alkermes wywodzi się z Toskanii. Ma mocny, korzenny aromat dzięki dodatkowi cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i wanilii oraz mieszanki ziół objętych tajemnicą. Zdecydowanie nada on cantuccini magicznego smaku i aromatu!

kieliszki vin sato z cantuccini

Jak serwować i jeść cantuccini?

Cantuccini doskonale spisze się jako poobiedni deser, czy słodka przekąska do kawy lub herbaty. Po prostu weź ciastko i delikatnie zanurz w napoju, aby nasiąkło jego smakiem i stało się miękkie. Wystarczy, że zamieszasz nim w napoju.

Jeśli chcesz spróbować go w prawdziwie włoskim stylu, to koniecznie kup butelkę Vin Santo. Lampkę tego toskańskiego wina deserowego podaje się zwykle z ciasteczkami cantuccini. Tak samo, jak w przypadku kawy czy herbaty namocz je delikatnie  w winie. 

Do jednego napoju zwykle wystarczają 2 do 3 ciastek. Smacznego!

Koszyk został zaktualizowany

Podaj kod pocztowy i sprawdź czy możemy dostarczyć Ci świeże produkty z DPD Food.

Proszę wprowadzić kod pocztowy w formacie 00000 lub 00-000.

Możemy dostarczyć Ci świeże włoskie produkty.

Możesz odebrać świeże włoskie produkty w naszym sklepie stacjonarnym w Krakowie, lub zamówić do domu produkty z innego działu.

Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij