Czarne oliwki to najbardziej dojrzała forma tego owocu. Aby je otrzymać, należy cierpliwie czekać, aż zielone oliwki dojrzeją i naturalnie zmienią barwę. Czarna odmiana oliwek jest znacznie bardziej miękka i delikatniejsza. Ich smak podkreśla delikatna zalewa z odrobiną soli.
Co więcej, czarne oliwki są bogate w witaminę E oraz prowitaminy A. Dzięki czemu wspierają układ trawienny, a także dobrze wpływają na skórę, pomagając w jej nawilżeniu. Być może to prozdrowotne właściwości oliwek są jednym z sekretów długowieczności Włochów?
To idealny dodatek do sałatek, pizzy czy włoskiego pieczyw foccacia. Świetnie sprawdza się jako element antipasti, czyli włoskiego półmiska przekąsek złożonego z oliwek, wędlin, serów i pieczywa.
Warto też przygotować z nich oliwkową tapenadę. Wystarczy zblendować czarne oliwki, czosnek anchois oliwę i doprawić solą do smaku. Zapewniamy, że taka przekąska podana z chrupkim pieczywem podbije serca i podniebienia gości oraz zniknie w mgnieniu oka!
Zamów czarne oliwki Riva Alimentari i przyrządź wspaniałą przystawkę, która zaskoczy Twoich gości!
Skład: oliwki, woda, sól, stabilizator kwasowości.
Pojemność: 314ml