Amaretti to jeden z flagowych, a co za tym idzie najbardziej rozpoznawalnych słodkich wypieków z Włoch. Głównym składnikiem ciastek są migdały, które wzbogacają wypiek o subtelny, orzechowy smak.
Mają delikatny brązowy kolor, a ich powierzchnia jest popękana. Już na pierwszy rzut oka wyglądają na niesamowicie kruche oraz chrupiące i takie też są! Mimo że włoskie amaro oznacza po polsku gorzkie, to możesz spodziewać się słodyczy, która doskonale uzupełni smak świeżo parzonej kawy.
Niepowtarzalny smak włoskich amaretti nie przestaje zachwycać za każdym razem, gdy otwierasz opakowanie. Amaretti to rodzaj makaroników, czyli ciastek z mielonych migdałów. Amaretti piecze się w niskiej temperaturze w formach lub na blasze. W zależności od czasu pieczenia i użytych składników mogą być one kruche i chrupiące lub miękkie, o strukturze przypominającej marcepan. Po ostudzeniu przekłada się je czasem kremami, dekoruje polewą, lukrem lub posypuje cukrem pudrem.
Tradycyjnie pieczone z ubitych białek, zmielonych pestek moreli, migdałów z dodatkiem likieru amaretto, który nadaje im wspaniały aromat.
Znakomite zarówno jako element pożywnego śniadania, dodatek do win i likierów jak i główna atrakcja deserów.
Powstanie ciastek datuje się na XVII w., jednak nie od razu stały się światowym hitem. Przysmak ten wywodzi się z północnych Włoszech, chociaż można znaleźć południowe przepisy pochodzące na przykład z Sycylii. Trudno właściwie wyróżnić jedną konkretną recepturę, która rozpoczęła legendę amaretti.
Obecnie we Włoszech każdy region posiada swój własny przepis na amaretti i uznaje go za jedyny oryginalny. Te firmy Bonomi, pochodzą z okolic Verony – słynnego miasta zakochanych, z którego pochodzili Romeo i Julia. Ciastka smakują wyśmienicie - i to niezależnie czy jesteście zakochani, samotni, czy może jedno i drugie.
Skład: cukier, migdały 20%, białko jajek, substancje spulchniające(wodorowęglan sodu, węglan amoun), naturalne aromaty.
Może zawierać śladowe ilości mąki pszennej, mleka i skórek owoców.
Gramatura: 200g