Risotto to klasyczne włoskie pierwsze danie, szczególnie popularne na północy Włoch. Zgodnie z tradycyjnym przepisem wykonasz je tylko z odpowiednim rodzajem ryżu, jeden z nich to ryż carnaroli.
Carnaroli ma krótsze i okrąglejsze ziarna od arborio. Co więcej, odmianę tę nazywa się również “kawiorem” pośród ryżu przeznaczonego na risotto. Wszystko z uwagi na większą zawartość skrobi. Dzięki temu przygotowana potrawa ma jeszcze bardziej aksamitną konsystencję.
Ziarenka carnaroli doskonale chłoną płyny, wyłapując każdą cząstkę doskonałego smaku podczas gotowania. Dzięki temu przygotowane przez Ciebie risotto szybko stanie się obiektem westchnień, gdy już zniknie z talerzy.
Risotto to potrawa, która w każdym domu przyjmuje nieco inny smak. Każda z włoskich rodzin ma swój sprawdzony sposób na tę potrawę. Istnieje jednak kilka popularnych receptur, które warto spróbować, aby zainspirować się do kolejnych przepisów.
Jedną z receptur jest Risotto al Barolo to proste i jednocześnie wykwintne danie z czerwonym winem Barolo. Dzięki temu dodatkowi danie zyskuje głęboki kolor oraz smak. To dobra propozycja szczególnie na specjalne obiady!
Wypróbuj ryż carnaroli i znajdź swój rodzinny sposób na doskonałe risotto!